Erhvervsfondens årsrapport 2017:

 
Minigolf i Østerlars fik afgørende hjælp fra Bornholms Erhvervsfond

Af Louise Skøtt Gadeberg / PassionKommunikation.dk

 

Geniale og nyskabende iværksætter-ideer kræver ofte risikovilligkapital for at finde finansielt fodfæste og slå bundlinjesolide rødder. Det måtte Christina og Thomas sande, da de gjorde alvor af at realisere drømmen om Bornpark - en minigolfbane i Østerlars på Bornholm. I dag - et år senere - er parken en solid succes for både turister og lokale, "men vi kunne ikke have gjort det uden Bornholms Erhvervsfond og administrator Hans-Henrik Thiesens store hjælp", lyder det fra parret.

 

"Vi lytter ikke på vandrørene eller dømmer anderledes ideer ude på forhånd. Vi kigger på businessplanen og budgetteringen, og virker materialet gennemtænkt og har iværksætteren eller virksomhedsejeren selv hånden på kogepladen sammen med os, så er vi med".

Så klar er udmeldingen fra bestyrelsesformand for Bornholms Erhvervsfond, Anne Birgitte Lundholt. Hun, den øvrige fondsbestyrelse, samt daglig administrator, Hans-Henrik Thiesen, arbejder nemlig for at stille mest mulig risikofyldt kapital til rådighed for bornholmske iværksættere og virksomhedsledere lige dér, hvor banker ofte står af og egenfinansiering kan være en stopklods for projektets udvikling.

"Vi låner naturligvis ikke ud, hvis du ikke har en holdbar plan for, hvordan du vil betale os tilbage. Når det er sagt, så er vores profil netop at bistå med kapitaludlån, der er mere risikofyldt end den, du måske kan låne i banken, og derfor opfordrer vi altid alle inden for vores fondsramme om at søge", forklarer hun.

Og rammen er ret klar: Bornholms Erhvervsfond kan blandt andet yde lån til investeringer i anlægsaktiver i forbindelse med oprettelse af en ny virksomhed eller udvidelse af en eksisterende virksomhed, der skønnes at kunne styrke den erhvervsmæssige og befolkningsmæssige udvikling på øen. Fonden kan endvidere yde lån i forbindelse med ejer- og generationsskifte.


Hvem pokker gider spille minigolf i Østerlars?
Svaret er 'virkelig mange'. Både turister og lokale bornholmere i alle udformninger - ældre, unge, familier, arbejdspladser og unge par på date - valfarter nemlig til Bornpark i Østerlars for at svinge køllen på minigolfbanen, der er udformet og dekoreret nøjagtig som Bornholm med åer og stier, rundkirker og skibakke, lufthavn og vandtårn, granitbrud og en rokkesten, der rent faktisk kan rokke. Alle kan være med, alle kan vinde - en af forklaringerne på succesen, mener værtsparret Christina og Thomas Juhl Sørensen.

Siden åbningsdagen 25. maj 2017 har de haft over 35.000 gæster - og det var nogen flere, end de havde budgetteret med. Eller håbet på. Ideen til minigolfbanen var det, der i sin tid drev Christina Juhl Sørensen til Bornholm, for hun har kort sagt altid elsket at spille minigolf. Hun købte da også grunden i Østerlars ud fra devisen om, at skulle drømmen realiseres, skulle den ligge lige her - ved siden af Bornholms anden største turistattraktion, når nu al natur omkring Hammershus var fredet.

Ind fra sidelinjen kom Thomas, der også er tilflytter, og parret bliver både kærester, ægtepar og forældre til Rosa og Carla, før drømmen om minigolfparken begynder at tage form. I 2011 var det nemlig ikke så nemt, som det er i dag, at låne risikovillig kapital, så selvom byggetilladelser var på plads, så var der ingen åbne døre for ideer som deres. Derfor fik Christina og Thomas hver deres faste job og livet fortsatte. Parret prøver flere gange at sælge grunden og de to hektar land - indtil de en forårsaften i 2016 kører forbi marken i Østerlars:


Virkelig god oplevelse at låne hos Bornholms Erhvervsfond
"Vi kiggede på hinanden og tænkte begge to: Det er nu eller aldrig - og så gik vi i gang. Vores bank henviste os til Vækstfonden for et risikovilligt lån, og de sagde 'måske, hvis I kan få andre med'. Vi inviterede derfor Hans-Henrik Thiesen fra Bornholms Erhvervsfond op på marken, hvor minigolfparken ligger i dag, og der forklarede vi ham det hele. Han gav os nogle gode råd og opfordrede os til at søge. Vi brugte så virkelig lang tid på vores ansøgning, budgetter og forretningsplan. Vi skulle jo samle flere års tanker, ideer og ambitioner ned i en seriøs ansøgning, der også havde fokus på, hvordan vi havde tænkt os at betale lånet tilbage. Men Christina er bogholder og elsker heldigvis regneark, og så havde vi en revisor inde over", konstaterer Thomas Juhl Sørensen.

Da lånet fra Bornholms Erhvervsfond også kræver en økonomisk hånd på kogepladen fra parret selv og banken ovre sprang fra i sidste øjeblik, måtte parret ud og låne fra venner og familie, en slags netværkscrowdfunding, og de lånte også fra en privat person, for i 2016 kunne komme i gang.

"Da banken sprang fra i sidste øjeblik, gik vi virkelig i panik. Vi ringede til Hans-Henrik i fonden, der fik ro på situationen og rådgav os til at finde pengene andet steds, hvilket endte med en byggekredit hos en privat finansmand. I dag, når vi kigger tilbage på processen og samarbejdet med ham og Bornholms Erhvervsfond, er det virkelig med stor taknemmelighed. Vi kunne virkelig ikke have gjort det uden deres økonomiske støtte og Hans-Henrik store engagement. Det har virkelig været en god oplevelse - og i dag afdrager vi jo bare på lånet til fonden, som var det et banklån. Det er simpelthen så enkelt og ligetil, som det kan være", slutter Thoms Juhl Sørensen.


Ansøg endelig: Vi har plads til mange flere udlån
Hos Bornholms Erhvervsfond er man glade for, at det går parret i Østerlars så godt. Ikke kun fordi det minimerer risikoen for økonomisk tab, men mest fordi Bornpark er et godt eksempel på netop det, Bornholms Erhvervsfond er sat i verden for. At bibeholde og skabe flere virksomheder og arbejdspladser på Bornholm.

Men det kan de kun bidrage effektivt til, hvis de modtager nok ansøgninger.

"2017 har været et godt år for fonden, men vi vil gerne låne endnu flere penge ud. Turist- og landbrugsudlånene kører fint, men vi vil gerne se flere ansøgninger fra helårsvirksomheder inden for f.eks. industri, der eksempelvis gerne vil i gang med at eksportere og derfor må udvide produktionen - og dermed kan skabe flere arbejdspladser på Bornholm," forklarer formanden for bestyrelsen i Bornholms Erhvervsfond, Anne Birgitte Lundholt.

Hun har selv købt hus på Bornholm og har selv været i Østerlars for at prøve minigolfbanen - og hun har et godt råd til både gæster og evt. fremtidige lånsøgere:

"Bornpark er jo en fantastisk oplevelse for os, der kommer på besøg på Bornholm. Jeg kan anbefale at reservere tid, for det er meget populært. Og så anbefaler jeg alle - uanset hvor ny og skæv en ide kan synes at være - om at give vores administrator Hans-Henrik Thiesen et ring. Måske skal der ikke ret meget justering til, før vi også kan hjælpe jer".

 

Sådan gik det i Bornholms Erhvervsfond i 2017:

 

  • Antal bevillinger:                                     14
  • Beløb:                                                     kr.    9.685.000
  • Antal afslag:                                             3
  • Udlån/tilsagn:                                          kr. 69.119.000
  • Årets resultat:                                          kr.       544.367
  • Til disposition for nye lån 1. juni 2018.:    kr. 21.000.000
 
 
Ring mig op
Jeg vil gerne ringes op vedrørende Bornholms Erhvervsfond.